ΟΔΗΓΟΥΜΕ: MINI 2018

ΠΙΟ PREMIUM, ΠΙΟ CUSTOM - Παρότι μοιάζει σχεδόν ανέγγιχτη έπειτα από τέσσερα χρόνια που πέρασαν από πάνω της, η 3η γενιά του MINI ανανεώθηκε αισθητικά, απέκτησε πιο πλούσιο εξοπλισμό, νέο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη και διαθέτει ακόμα περισσότερες δυνατότητες εξατομίκευσης.

0

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: MINI

Σίγουρα χρειάζεται πιο εξιδεικευμένο μάτι για να εντοπίσει τις αισθητικές διαφορές, αλλά κατά την προσωπική μας άποψη, ακόμα και χωρίς οποιαδήποτε αλλαγή το κλασικό MINI σε 3θυρο, 5θυρο ή Cabrio, παραμένει εξαιρετικά διαχρονικό και ευχάριστο εντός και εκτός. Οι πιο έμπειροι, θα εντοπίσουν τους νέους προβολείς LED με τεχνολογία Matrix, οι οποίοι χωρίζονται σε τέσσερα οριζόντια τμήματα και μέσω της εμπρός κάμερας του MINI, ανάλογα με τις συνθήκες, προσαρμόζουν αυτόματα τη φωτεινότητα της μεγάλης σκάλας. Οι φανατικοί του Βρετανικού MINI, έχουν έναν ακόμα λόγο να χαίρονται, καθώς πλέον τα πίσω φωτιστικά σώματα έρχονται με σχέδιο Union Jack (αυτό την βρετανικής σημαίας δηλαδή).

Επειδή, μάλιστα, και σε επίπεδο επικοινωνίας, το ανανεωμένο MINI δίνει προτεραιότητα στον πιο premium χαρακτήρα του και όχι τόσο στον «extreme sport», η αλλαγή αυτή έρχεται να επιβεβαιωθεί και από το ολοκαίνουριο λογότυπο. Μπορεί η ΜΙΝΙ να χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο λογότυπο εδώ και δύο χρόνια, είναι όμως η πρώτη φορά που το βλέπουμε σε μοντέλο της εταιρίας, τόσο στο καπό, όσο και το τιμόνι και το κλειδί. Τις εξωτερικές αλλαγές συμπληρώνουν οι νέες ζάντες αλουμινίου και τα νέα διαθέσιμα εξωτερικά χρώματα (όπως το Caribean Aqua που διατίθεται αποκλειστικά στο Cabrio).

Στο εσωτερικό, το πρώτο πράγμα που αντικρίζει ο οδηγός είναι το τριάκτινο πολυλειτουργικό τιμόνι που ανήκει πλέον στο βασικό εξοπλισμό του ΜΙΝΙ One. Σε αυτόν συμπεριλαμβάνεται και η οθόνη αφής των 6,5’’, ενώ νέα είναι και η ένδειξη της βενζίνης στον πίνακα οργάνων. Από περιστροφικός στον δακτύλιο της βάσης του κιβωτίου, ο διακόπτης για την επιλογή οδηγικού προφίλ (Normal, Green, Sport), έχει μεταφερθεί πλέον στην κεντρική κονσόλα και είναι αεροπορικού τύπου. Νέα είναι και η σχεδίαση του λεβιέ του αυτόματου κιβωτίου, ενώ διατίθεται ασύρματη φόρτιση κινητού τηλεφώνου και υπηρεσίες MINI Connected και MINI Connected XL με νέες λειτουργίες.

Μηχανολογικά, οι αλλαγές είναι και αυτές περιορισμένες, με τους κινητήρες για τα MINI One και MINI One First να διαθέτουν καλύτερη απόδοση και μειωμένες εκπομπές ρύπων. Το highlight εντοπίζεται στο κιβώτιο Steptronic διπλού συμπλέκτη επτά σχέσεων που εξοπλίζει τα περισσότερα νέα MINΙ. Στις κορυφαίες εκδόσεις Cooper SD και John Cooper Works παραμένει το εξαιρετικό αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων.

Στην παρουσίασή του στην Ελλάδα, είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε το νέο MINI Cooper hatch με τον 3κύλινδρο 1500άρη κινητήρα βενζίνης με τους 136 ίππους σε συνδυασμό με το νέο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη. Στο δρόμο παραμένει ένα εξαιρετικά ευχάριστο «εργαλείο» οδήγησης, ενώ τόσο η ποιότητα κύλισης όσο και η άνεση της ανάρτησης συνάδουν με τον πιο premium χαρακτήρα του νέου MINI. Η οδηγική ικανοποίηση μάλιστα είναι βελτιωμένη λόγω του νέου κιβωτίου που είναι πολύ γρήγορο, ακριβές και αρκετά «δυναμικό» στα κατεβάσματα των σχέσεων. Το μόνο που μας έλειψε σε ορισμένες περιπτώσεις είναι οι διακόπτες αλλαγής σχέσεων πίσω από το τιμόνι που δεν υπήρχαν στην έκδοση που οδηγήσαμε.

Σε κάθε premium πελατολόγιο παίζουν σημαντικό ρόλο οι δυνατότητες εξατομίκευσης και αυτό το γνωρίζουν καλά στη MINI. Αυτός είναι και ο λόγος που δημιουργήθηκε η υπηρεσία ΜΙΝΙ Yours Customised. Μέσα από μία πλατφόρμα, ο πελάτης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τα λογότυπα σε διάφορες διακοσμητικές επιφάνειες ή ακόμα και στους προτζέκτορες που υπάρχουν κάτω από τους καθρέπτες, ενώ μπορεί να αναγράψει ακόμα και το όνομά του. Τα συγκεκριμένα κομμάτια παραδίδονται μετά από 4-5 εβδομάδες, ενώ στη συσκευασία συμπεριλαμβάνονται όλα τα απαραίτητα εργαλεία και οι οδηγίες για να τα τοποθετήσει ο πελάτης μόνος του. Σίγουρα, μία εξαιρετικά πρωτότυπη ιδέα που προάγει ακόμα περισσότερο το «fun factor» που ούτως ή άλλως είναι συνυφασμένο με το όνομα MINI. Οι τιμές στη χώρα μας για το 3θυρο ΜΙΝΙ ξεκινάνε από τα 19.740 ευρώ, τα 20.665 ευρώ για το 5θυρο και τα 26.710 ευρώ για το Cabrio.

 

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: MINI